top of page

Risotto met rapen, oesterzwammen en groene kool


Ingrediënten

- 80 gram pecorino

- een takje rozemarijn

- 200 g oesterzwammen

- enkele blaadjes laurier

- enkele takjes tijm

- 240 g risottorijst

- 2 tenen knoflook

- 1 ajuin

- 6 dl groentebouillon

- 5 rapen

- een snuifje bicarbonaat

- 1 groene kool

- peper en zout

- boter

- nootmuskaat


Bereiding

- Haal de bladeren van de groene kool en verwijder de harde nerven.

- Snijd de kool in stukken. - Breng water met een snuifje zout en een snuif bicarbonaat aan de kook in een kookpot. 

- Kook de kool kort.

- Schil de rapen en snijd ze in partjes.

- Schep de kool uit het water en laat ze uitlekken in een vergiet.

- Kook de rapen kort in hetzelfde water.

- Schep de raapjes uit het water en laat ook uitlekken. - Verwarm de groentebouillon. - Smelt een klontje boter in een hoge pan. - Pel en snipper de ui. Stoof hem in de boter. - Kneus en pel de helft van de knoflook.

- Snipper de teen fijn en plet met een mes.

- Doe de pulp bij de ui. - Doe er de risottorijst bij en roer om. Laat even mee stoven. - Giet de warme bouillon bij de rijst. Gebruik altijd twee maten bouillon voor één maat rijst.

- Leg er de tijm en laurier bij.

- Zet een deksel op de pan en laat de risotto garen op een zacht vuur.

- Roer de rijst niet om. Als je dat wel doet, komt er zetmeel vrij en loop je de kans dat de risotto aanbrandt. - Smelt een klont boter in een tweede pan.

- Scheur de oesterzwammen in stukken en bak ze in de boter.

- Doe er rozemarijn bij. - Kneus en pel de resterende knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Doe de pulp bij de oesterzwammen. - Bak de rapen met de oesterzwammen.

- Snij de groene kool wat fijner en bak ze met de rest van de groenten. - Kruid de groenten met peper, zout en nootmuskaat. - Roer de rijst om als hij gaar is. Voeg er een klontje boter aan toe en rasp er de pecorino (of parmezaan) bij.

- Meng goed en voeg eventueel een klein scheutje bouillon toe als de risotto te droog is. - Schep de groenten door de rijst en breng eventueel op smaak met extra peper.


TIP

- Het bicarbonaat zorgt ervoor dat de kool mooi groen blijft.

bottom of page