top of page

Zalm met selderstoemp


Ingrediënten:

 • 6 grote aardappelen

 • 3 uien (of grote sjalotten)

 • 1/2 bleekselder (met een deel loof)

 • ½ bussel bieslook

 • 4 flinke eetlepels zure room

 • een klontje boter

 • peper

 • zout

 • 4 porties zalmfilets op het vel (ong. 175g/stuk)

 • ½ limoen

 • enkele takjes lavas (kruid met seldersmaak)

Bereiding:

 1. Schil de aardappelen en snij ze in grote stukken.

 2. Vul een kookpot met water, doe er de stukken aardappel in en een snuif zout. Zet het deksel gekanteld op de pot en kook ze gaar.

 3. Zet een grote stoofpot op een matig vuur en smelt er een klont boter in.

 4. Pel de uien, snij ze in helften en snipper ze grof.

 5. Stoof de stukken ui in de bruisende boter. Roer regelmatig in de pot. Laat naar persoonlijke smaak een beetje look meestoven.

 6. Breek de selder in losse stengels en spoel ze onder stromend water. Laat gerust en deel van het loof aan de stengels zitten. Schil eventueel de taaiste seldervezels weg met een dunschiller.

 7. Snij de selder in stukken van zo’n centimeter lang en stoof ze mee met de uien. Snij ook een deel van de selderblaadjes fijn en doe ze in de pot. Laat de groenten zo’n 10 minuten zacht stoven. Roer regelmatig. De uien mogen zeer lichtjes kleuren. De selder moet gaar zijn, maar zonder beet te verliezen.

 8. Verwarm de oven voor op 180°C.

 9. Giet de gekookte aardappelen af en doe ze bij de gestoofde groenten. Gebruik de aardappelstamper om de stukken aardappel te verkleinen. Stamp ze niet tot puree.

 10. Voeg de zure room toe, roer en proef. Kruid de stoemp met wat zout en een beetje peper

 11. Kruid de stukken zalm met een beetje peper van de molen en een beetje zout.

 12. Smelt een klont boter in een (ovenvaste) braadpan. Zet nadien het vuur een beetje zachter en leg de stukken zalm op de velkant in de bruisende boter.

 13. Bak de stukken zalm rustig. Na 2 minuten zet je de pan met vis in de voorverwarmde oven van 180°C. Na 10 minuten is de zalm perfect gegaard. Kijk uit voor de hete steel van de pan!

 14. Leg de vis, die intussen een krokant vel heeft, op een bord. Giet het braadvet van de vis weg en smelt op een matig vuur een vers klontje boter in de pan.

 15. Spoel de portie bieslook en lavas schoon. Snipper de lavasblaadjes en de bieslook sprieten zeer fijn. (Indien je geen lavas kon kopen, snipper dan verse selderblaadjes fijn.)

 16. Roer de snippers bieslook door de warme stoemp.

 17. Als de boter licht begint te kleuren (beurre noisette) doe je de snippers lavas in de pan. Knijp er het vers limoensap in en roer. De meunière saus is meteen klaar.

 18. Serveer iedereen een flinke schep stoemp, met daarop een portie gebakken zalm. Werk elk bord af met wat meunière saus.

Comments


bottom of page