top of page

Risotto met jonge worteltjes en tuinbonen


Ingrediënten:

1 eetlepel koolzaad- of olijfolie

40 gr boter

1 ui - fijn gehakt

800 ml groentebouillon

200 gr risottorijst

100 ml droge witte wijn

300 gr jonge wortelen, in hapklare stukken

200 gr jonge tuinbonen (gewicht na het doppen, blancheren en tweede keer doppen)

20 gr parmezaan of andere harde kaas

een handvol grof gehakte platte peterselie

zeezout en versgemalen zwarte peper

extra olie om te serveren


Bereiding:

Verwarm de olie en 25 gr boter op een middelhoog vuur. Laat de ui zachtjes garen, 8 à 10 minuten. Breng ondertussen de bouillon aan de kook en houd deze daarna warm. Voeg de rijst toe aan de ui, roer door, laat een minuutje of twee mee stoven en roer opnieuw. Voeg de wijn toe en laat een paar minuutjes koken tot deze verdampt is. Voeg nu in een viertal stappen de bouillon toe. Wacht telkens tot de bouillon is opgenomen door de rijst voor je het volgende deel toevoegt. Zorg dat de risotto lichtjes pruttelt. Dit kan 20 à 25 minuten duren. Voeg ongeveer halfweg de worteltjes toe en een paar minuten voor het einde de bonen. (Je kan echter ook de groenten apart beetgaar koken en op het einde pas toevoegen.) Wanneer alles gaar is, zet dan het vuur af. Verdeel de kaas en resterende boter over de risotto, maar roer nog niet. Leg een deksel op de kookpot en laat zo een paar minuten staan. Wanneer de kaas en boter gesmolten zijn, roer je deze, samen met de peterselie, zout en peper door de risotto. Serveer met een extra likje olijfolie en nog wat versgemalen peper.


bottom of page