top of page

Ovenschotel met koolrabi, aubergine en parmezaan


Ingrediënten

- enkele blaadjes basilicum

- 100 gram Parmezaanse kaas

- 50 gram panko (Japans broodkruim)

- 250 gram buffelmozzarella

- een snuifje kristalsuiker

- enkele blaadjes laurier enkele takjes rozemarijn enkele takjes tijm

- 10 cl rode wijn

- 70 g tomatenpuree (concentraat)

- 2 tenen knoflook (+ 1 extra voor de afwerking)

- olijfolie

- 3 sjalotten

- 8 tomaten (waarvan 6 voor de saus)

- peper en zout

- paprikapoeder

- oregano

- 1 aubergine

- 1 koolrabi

- Provençaalse kruiden

- 1 ciabatta


Bereiding

Dit is een variant op de Italiaanse klassieker ‘melanzane alla parmigiana’ – de vegetarische ovenschotel met aubergine. Jeroen doet er koolrabi bij, wat een extra ‘beet’ geeft aan het gerecht.


De tomatensaus

- Verwarm een scheut olijfolie in een pan.

- Pel en snipper de sjalotten. Stoof ze in de olie.

- Kneus en pel de 2 tenen knoflook. Snipper de tenen en plet ze met een mes.

- Doe de pulp bij de sjalotten. - Snijd de tomaten in stukken en cutter ze in de hakmolen.

- Doe de tomatenpuree bij de sjalotten en laat even meebakken.

- Giet er de rode wijn bij en laat droogkoken. - Kruid met tijm, rozemarijn en laurier. - Giet er de gemixte tomaten bij en kruid met peper, zout, paprikapoeder en oregano.

- Doe een snuifje suiker bij de tomatensaus en laat pruttelen op een zacht vuur.

De torentjes van koolrabi en aubergine - Verwarm de oven voor tot 180 °C. - Snijd de aubergine in plakken. - Schil de koolrabi en snijd ook in plakken die ongeveer even groot zijn als de aubergine. - Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan. - Kruid de aubergineplakken met peper en zout. Bak ze aan beide kanten in de olie en laat uitlekken op keukenpapier. - Kruid de koolrabiplakken met peper en zout en bak ze ook in de pan. Laat uitlekken op keukenpapier. - Snijd de tomaten in plakken. - Verdeel wat tomatensaus op de bodem van een ovenschaal.

- Bouw vier torentjes. Begin met een plak koolrabi en kruid met Provençaalse kruiden. - Leg er een plak aubergine en een plak tomaat op. Kruid met peper en zout. - Laat de mozzarella uitlekken en snijd de bollen in plakken.

- Leg een plak mozzarella op de torentjes.

- Ga verder met koolrabi, aubergine en tomaat.

- Kruid met Provençaalse kruiden, peper en zout.

- Schep er de resterende tomatensaus over. - Kruimel de panko wat fijner met je vingers.

- Rasp er de Parmezaanse kaas bij en meng goed.

- Doe een scheutje olijfolie bij het mengsel en verdeel het over de torentjes. - Zet de torentjes 15 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. - Verhit een scheut olijfolie in een pan.

- Snijd de ciabatta in toasten. - Pel en kneus de knoflook en wrijf er het brood mee in.

- Bak het brood in de olie.

- Werk de torentjes af met enkele blaadjes basilicum en geef er de toastjes bij.

bottom of page