top of page

Geroosterde sesamworteltjes


Ingrediënten:

1 kg wortelen

3 eetlepels olijf- of koolzaadolie

2 eetlepels sesamzaadjes

2 sinaasappels

1 à 2 theelepels honing

50 gr rozijnen of ongezwavelde gedroogde abrikozen

grote handvol platte peterselie

1 eetlepel amandelschilfers

zeezout en zwarte peper uit de molen


Bereidingswijze:

Maak de wortelen schoon en snijd ze in (diagonale) schijven van ongeveer 0,5 cm dikte. Doe ze in een grote ovenschaal (ze mogen niet op of te dicht bij elkaar liggen, zodat ze kunnen karamelliseren ipv te stomen). Voeg olie, zout, peper en sesamzaadjes toe en meng dit alles goed onder elkaar. Rooster de wortelen 40 - 50 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Roer één of twee keer om. Rasp een beetje zeste van één sinaasappel en pers beide sinaasappelen uit. Doe het sap, de zeste en de honing in een steelpan en breng zachtjes aan de kook. Doe er dan de rozijnen of abrikozen bij, zet het vuur uit en laat de rozijnen of abrikozen minstens 20 minuten opzwellen in dit sausje. Rooster de amandelschilfers kort in een pan zonder vetstof. Hak de peterselie grof. Roer het sausje en de peterselie onder de wortelen. Werk af met de amandelschilfers. Opgelet! Dit recept van de Britse TV-kok Hugh Fearnley Whittingstall kan aanleiding geven tot verslaving ;-) Heel lekker met gebraden kippenboutjes en couscous.

36 weergaven
bottom of page