Wat er precies allemaal in die bokaal zit, varieert van seizoen tot seizoen en van welke groenten ik op dat moment liggen heb, maar het principe is steeds hetzelfde. Voor een pot van 1 liter breng je 350 ml water en 175 ml azijn aan de kook met 50 gram suiker, 2 eetlepels zout en aromaten (peper, korianderbollen, laurier,…). Proef tot je een juiste verhouding krijgt. Doe het goedje warm bij de groenten of laat het eerst een beetje afkoelen tot de pekel lauw is. Ik verkies het laatste, omdat je groentjes dan knapperiger blijven. Bewaar ze steeds in een gesteriliseerde pot.
Rode biet
Niet alleen kun je een beetje rodebietensap bij je ajuintjes doen om ze volledig rood te laten kleuren, je kunt de bieten zelf ook zoetzuur inleggen. Kook de bieten eerst volledig gaar en snijd vervolgens in fijne schijfjes. Vervang een deel van de natuurazijn door balsamicoazijn en doe er een laurierblad en een takje tijm bij. Heerlijk bij een winters stoofpotje met kroketjes.
Comments