Ingrediënten:
- 4 geschrobd en gespoelde rode bietjes
- olijfolie
- zeezout
- peper
- rozemarijn
- tijm
Bereiding:
Door de biet op lage temperatuur te laten ‘uitdrogen’ en krokant te bakken in de oven, krijg je heerlijk krokante chipjes die nog voedzaam zijn ook. Een geslaagd experiment, echt iets voor zondagmiddag. Wil je geen rode handen, gebruik dan plastic handschoentjes als je de bietjes schilt en op de bakplaat legt. Want de rode kleur trekt in je handen en je krijgt het er bijna niet van af! Deze bietenchipjes worden krokant doordat je dunne plakjes snijdt. Dat kun je doen met een keukenmachine of een mandoline. Met een kaasschaaf worden de plakjes eigenlijk te dik. Daarna de plakjes afdeppen om alvast wat vocht te verwijderen. De chipjes 20 minuten in de oven laten uitdrogen op 150 graden, daarna omdraaien en in nog eens 20 minuten krokant gebakken. Even laten afkoelen en je chips is klaar om gegeten te worden. Super knapperig en lekker van smaak! Hoe dunner je bietplakjes zijn, hoe sneller ze krokant worden. Blijf er wel bij want je wilt niet dat ze verbranden. Ik gebruik 1 dikke tot 2 kleine bietjes voor 1 portie chips en voor 1 persoon. Ik bak ze meestal in 2 keer en telkens een volle bakplaat. Je kunt de bietplakjes tegen elkaar aanleggen op de bakplaat want ze gaan nog flink krimpen. En vergeet niet om de bakplaat in te smeren met een eetlepel olijfolie en vervolgens nog een halve eetlepel olijfolie en een beetje zeezout en de andere kruiden over de bietenplakjes te gieten/strooien.
Een aanrader met pico de gallo - cheddar kaas – zure room en zelf gemaakte salsa of guacamole om in te dippen. Die laatste is super voedzaam door de dip. Daarbij frituur je de chips niet, maar bak je de bietenchips in de oven. Dat scheelt vet. En tot slot bevatten bieten een mooi scala aan belangrijke voedingsstoffen. Natuurlijk gaat een percentage van die stoffen verloren bij het bakken van de bieten, maar ze verdwijnen lang niet allemaal.
Comments