Ingrediënten
400 g gemengd gehakt
4 sneetjes verse rosbief (2 à 3 mm dik)
2 dl runderfond
half flesje blond of bruin bier
1 sjalot
peterselie
verse tijm
verse laurier
2 klontjes boter
peper
zout
400 g sperzieboontjes
1 ajuin
scheutje natuurazijn
snuifje bicarbonaat
nootmuskaat
500 g aardappelen (loskokend)
Bereiding
Pel de sjalot en snipper ze fijn. Smelt een klontje boter in een pot en stoof daarin de stukjes sjalot tot ze glazig zijn.
Neem een mengschaal en doe er het gehakt in.
Snij de verse peterselie zeer fijn. Voeg de peterseliesnippers en de gestoofde sjalot toe aan het gehakt. Meng alles goed, proef en kruid het gehakt met peper van de molen en wat zout.
Leg de lapjes rosbief op je werkvlak en schep op elk plakje vlees een portie van het gehakt. Vouw de linker- en rechterkant van het vlees over de vulling en rol het pakketje op. Als je wil vermijden dat het omhulsel tijdens het bakken loskomt, dan kan je de blinde vink vastprikken met een houten cocktailprikker. Verwijder de prikker dan wel voor het serveren!
Zet een stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klont boter in. Leg de blinde vinken in de pot met de naad naar onder. Kleur ze goudbruin aan beide kanten.
Schenk het bier in de pot, gevolgd door de runderfond.
Voeg enkele takjes verse tijm en enkele blaadjes laurier toe, zet het deksel op de pot en laat de blinde vinken ongeveer 20 minuten smoren in de saus, op een zacht vuur.
Was de sperzieboontjes en knijp de topjes eraf.
Breng een pot met water aan de kook en voeg er wat zout en een snuifje bicarbonaat aan toe. (Het bicarbonaat zorgt ervoor dat de boontjes hun frisse groene kleur behouden.) Kook de boontjes beetgaar (ong. 5 tot 7 minuten) en giet het kookvocht af.
Zet een stoofpot op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Snipper de ui fijn en stoof de stukjes ui glazig.
Doe de gekookte boontjes in de stoofpot en roer ze door de hete boter. Kruid de groenten met verse nootmuskaat, peper van de molen en een snuifje zout.
Voeg op het einde enkele druppels natuurazijn toe en roer de groentjes een laatste keer om.
Schil de aardappelen en kook ze beetgaar in lichtgezouten water.
Serveer een blinde vink met een schep sperziebonen met ui en enkele gekookte aardappeltjes. Lepel er naar believen saus van bier en runderfond over.
Tip: Je kan bij Hoeve Het Blokhuis biologische blinde vinken kopen van grasgevoerd vlees.
Bron: Dagelijkse Kost
Comments