top of page

Grasgevoerd vlees kopen

Grasgevoerd vlees is een term die gebruikt wordt om vlees van koeien te omschrijven, koeien die voornamelijk grazen op weiland. Het voordeel van koeien te laten grazen op weiland is dat ze buiten gras ook weidekruiden eten. Het vlees wordt hierdoor rijk aan vitamines A en E. Het vlees is ook lager in vet en bevat meer geconjugeerd linolzuur (CLA), dat verschillende gezondheidseigenschappen toegeschreven krijgt.

Afhalen in Herk-de-Stad, kort bij

Hasselt (Limburg, België)

Waar grazen de grasgevoerde koeien?

De koeien die grasgevoerd vlees opleveren grazen op een weideland in Herk-de-Stad kort bij Hasselt, de hoofdstad van Limburg. De weide ligt langs het groenteveld van CSA Hoeve Het Blokhuis. Bij het bestellen van het vlees kies je het afhaalmoment dat het best voor je past. Op de dag zelf ga je naar de boerderij langs het groenteveld, het is het lange smalle weggetje links van Het Blokhuis.

Wat eten de koeien?

De grasgevoerde koeien eten voornamelijk gras, maar ook de kruiden die je typisch in een weiland vind. Denk dan kruiden als paardenbloemkruid, smalle weegbree, grote weegbree en sint-janskruid. Al deze planten zorgen ervoor dat het vlees van de koe een zeer lekkere smaak krijgt en bovenal ervoor zorgt dat het vlees veel mineralen en vitamines bevat.

Welke rassen worden er gebruikt voor grasgevoerd vlees?

De koerassen die er op de weide lopen zijn Angus, Hereford en Salers. De rassen zijn gekend om hun verfijnde smaak. Bij het bestellen van het vlees staan de rassen er bij vermeld.

Hoe smaakt grasgevoerd vlees?

Grasgevoerd gehakt van het Angus-ras heeft een verfijnde structuur qua mondgevoel. Velen zullen de smaak van het grasgevoerd vlees omschrijven als sterke rundsmaak en licht zoetig. Het best komt de smaak naar voren door het vlees heel simpel te bereiden, met goede boter en zout naar wens.

Waar koop je biologisch grasgevoerd vlees?

Het is sowieso moeilijk om te weten of het vlees in de supermarkt grasgevoerd is, daarom kan je beter het vlees kopen waar het vandaan komt, namelijk rechtstreeks bij de boer. Het voordeel is dat als je je vlees gaat afhalen, je de koeien zelf kan zien grazen terwijl je wacht. Een extra voordeel, bij de biologische CSA boerderij Het Blokhuis in Limburg, is dat de boer (Robby) de dag van afhaal zelf aanwezig is. Boer Robby zal je met plezier je bestelling overhandigen en je uitleg geven bij de vragen die je eventueel nog zou hebben.

Grasgevoerd vlees
bottom of page