Ingrediënten:
40 g boter
40 g bloem
20 cl groentebouillon
35 cl melk
125 ml slagroom
175 g geraspte belegen Goudse kaas
zout – nootmuskaat
1 kg aardappelen
750 g snijbiet
500 g tomaten
250 g pijp ajuin
2 teentjes knoflook
1 bosje verse marjolein
50 g boter
Bereiding:
Laat de boter smelten en doe er de bloem bij, bak tot de bloem licht geurt.
Giet er onder voortdurend roeren langzaam de bouillon bij en vervolgens de melk.
Blijf roeren tot de bloem volledig is opgelost en de saus glanzend en romig is.
Laat met het deksel op de pan nog 5 min op laag vuur sudderen.
Neem de pan van de kookplaat, roer de room en de kaas door de saus.
Breng krachtig op smaak met zout en nootmuskaat.
Schil de aardappelen, spoel, droog af en schaaf ze in dunne plakjes.
Spoel de snijbiet, zwier droog en snijd in smalle reepjes.
Ontvel de tomaten en snijd ze in dobbelsteentjes.
Spoel de pijpajuin, maak schoon en snijd in ringetjes.
Hak knoflook en marjolein fijn. Bestrijk een ovenvaste vorm met halfhoge rand met een weinig boter.
Leg er afwisselend een laag aardappelplakjes, groenten en kaassaus in.
Kruid de aardappelen en de groenten telkens met een beetje zout en bestrooi met knoflook en marjolein.
Giet op het laatst de overblijvende kaassaus over de moussaka en strijk glad.
Verdeel de resterende boter in vlokjes en leg ze er bovenop.
Schuif de vorm op het rooster in de onderste richel van de koude oven en verwarm op 200°C.
Bak de moussaka ongeveer 1 uur tot de aardappelen zacht zijn.
Bron: De Wassende Maan
Comentarios