top of page

Lasagne met zalm en boerenkool


Ingrediënten

- 500 gram ricotta

- 2 eieren

- 50 gram parmezaan, geraspt

- 60 ml olijfolie

- 1 ui, fijngesnipperd

- 240 gram boerenkool of cavolo nero (stelen verwijderd), in dunne reepjes

- 350 ml slagroom

- 200 gram gerookte zalm

- 320 gram buffelmozzarella Pastadeeg

- 400 gram pastameel (tipo 00)

- 4 grote eieren


Bereiding

Gerookte zalm is lekker zacht, zilt en heeft maar weinig toevoegingen nodig. Perfect dus in deze simpele lasagne met boerenkool en ricotta. heb je minder tijd? Koop dan verse lasagnevellen in de winkel.

- Begin met het maken van de pasta. Doe het meel in een kom, voeg de eieren toe en roer goed met een vork. Voeg wat druppels water toe als het deeg erg droog is, maar let op dat het niet te kleverig wordt. Kneed het glad op een schoon werkvlak, vorm het tot een bal en wikkel het in plasticfolie. Laat het deeg 1 uur rusten op kamertemperatuur.

- Duw intussen de ricotta met de bolle kant van een lepel door een grove zeef, en meng de eieren en parmezaan erdoor. Voeg wat zout en peper toe.

- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de uisnippers in ongeveer 10 minuten glazig op laag vuur. Voeg de reepjes boerenkool toe, draai het vuur naar middelhoog en laat ze onder af en toe roeren in ongeveer 5 minuten slinken. Roer er 100 ml slagroom door en verhit die 1 minuut mee.


- Verdeel het pastadeeg in vier stukken en snijd elk stuk doormidden. Haal elk stuk deeg door een pastamachine op de ruimste stand. Vouw de lap pasta in de lengte dubbel en haal hem weer door de machine. Herhaal deze handeling tot de lap glad is en stel de machine steeds wat strakker af, tot je een pastavel van 1 mm dik hebt.

- Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schenk 50 ml slagroom over de bodem van een diepe ovenschaal (inhoud 3 liter) en bedek de room met een enkele laag van pastavellen. Verdeel de ricotta erover en maak dan laagjes van respectievelijk pasta, zalm, pasta, boerenkool en pasta. Snijd de mozzarella in plakjes, leg ze erop en druppel de overige slagroom erover.

- Bedek het gerecht met alufolie en bak het 40 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak de lasagne nog 10–15 minuten, tot de kaas goudbruin en de pasta gaar is.

bottom of page