Eenvoudig zuurkool maken


Ingrediënten

- witte of rode kool

- himalayazout of Keltisch zout water


Bereiding

- Een oplossing maken van 2,5% zout op water (25g zout op 1L) - Kool schaven en in een grote pot doen (min. 1L inhoud. Wij gebruiken plastieken tubbes van 2,5 liter). Zo goed mogelijk aanduwen. - Een proper gewicht (een gewassen kei bvb) bovenop leggen. - Zoutoplossing over de kool gieten tot alles onder staat. Hoe minder lucht er in de pot overblijft hoe beter. - Een deksel op de pot schroeven of een bord er los op leggen, alleszins afdekken (zo weinig mogelijk blootstellen aan de lucht, d.i. tegen schimmels).  - De pot op kamertemperatuur bewaren. Er een diep bord of teiltje onderzetten om het vocht op te vangen. Zelfs met een schroefdeksel gaat er toch nog lucht en vocht ontsnappen. - Als je fijn geschaafd heb kan je (bij een gemiddelde temperatuur van 20°) al na twee weken zuurkool eten. Als het schaafsel dikker is kan je beter 4 weken wachten. - Als de kool klaar is en je niet alles ineens kan opeten, de pot op een koele plaats in het donker zetten zodat de verzuring trager gaat of stopt. - Je kan de zuurkool opwarmen met het vocht, of als je minder zuur wil met proper water. Als hij warm is is hij klaar.

- Zo opeten, of met veggie of vleesworstjes naar believen. Wij gebruiken er geen wijn voor, toch vinden we het de lekkerste zuurkool die we kennen…

100 keer bekeken