Eenvoudig zuurkool maken


Ingrediënten

- witte of rode kool

- himalayazout of Keltisch zout water


Bereiding

- Een oplossing maken van 2,5% zout op water (25g zout op 1L) - Kool schaven en in een grote pot doen (min. 1L inhoud. Wij gebruiken plastieken tubbes van 2,5 liter). Zo goed mogelijk aanduwen. - Een proper gewicht (een gewassen kei bvb) bovenop leggen. - Zoutoplossing over de kool gieten tot alles onder staat. Hoe minder lucht er in de pot overblijft hoe beter. - Een deksel op de pot schroeven of een bord er los op leggen, alleszins afdekken (zo weinig mogelijk blootstellen aan de lucht, d.i. tegen schimmels).  - De pot op kamertemperatuur bewaren. Er een diep bord of teiltje onderzetten om het vocht op te vangen. Zelfs met een schroefdeksel gaat er toch nog lucht en vocht ontsnappen. - Als je fijn geschaafd heb kan je (bij een gemiddelde temperatuur van 20°) al na twee weken zuurkool eten. Als het schaafsel dikker is kan je beter 4 weken wachten. - Als de kool klaar is en je niet alles ineens kan opeten, de pot op een koele plaats in het donker zetten zodat de verzuring trager gaat of stopt. - Je kan de zuurkool opwarmen met het vocht, of als je minder zuur wil met proper water. Als hij warm is is hij klaar.

- Zo opeten, of met veggie of vleesworstjes naar believen. Wij gebruiken er geen wijn voor, toch vinden we het de lekkerste zuurkool die we kennen…

43 keer bekeken

ONS AANBOD

ONZE WERELD

INSPIRATIE

WIL JE NIETS MISSEN? 

Leuke recepten, goede tips, nieuwe producten,...

We delen ze graag met je in onze nieuwsbrief.

VOLG ONZE KANALEN

facebookblokhuiswit.png
instagramblokshuiswit.png

Hoeve het Blokhuis | Herkkansstraat, tegenover nr 31 | B-3540 Herk-de-Stad | hoevehetblokhuis@gmail.com