top of page

Eenvoudig zuurkool maken

  • Foto van schrijver: Het Blokhuis
    Het Blokhuis
  • 8 jul 2019
  • 1 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 8 sep


Ingrediënten

- witte of rode kool

- himalayazout of Keltisch zout water


Bereiding

- Een oplossing maken van 2,5% zout op water (25g zout op 1L) - Kool schaven en in een grote pot doen (min. 1L inhoud. Wij gebruiken plastieken tubbes van 2,5 liter). Zo goed mogelijk aanduwen. - Een proper gewicht (een gewassen kei bvb) bovenop leggen. - Zoutoplossing over de kool gieten tot alles onder staat. Hoe minder lucht er in de pot overblijft hoe beter. - Een deksel op de pot schroeven of een bord er los op leggen, alleszins afdekken (zo weinig mogelijk blootstellen aan de lucht, d.i. tegen schimmels).  - De pot op kamertemperatuur bewaren. Er een diep bord of teiltje onderzetten om het vocht op te vangen. Zelfs met een schroefdeksel gaat er toch nog lucht en vocht ontsnappen. - Als je fijn geschaafd heb kan je (bij een gemiddelde temperatuur van 20°) al na twee weken zuurkool eten. Als het schaafsel dikker is kan je beter 4 weken wachten. - Als de kool klaar is en je niet alles ineens kan opeten, de pot op een koele plaats in het donker zetten zodat de verzuring trager gaat of stopt. - Je kan de zuurkool opwarmen met het vocht, of als je minder zuur wil met proper water. Als hij warm is is hij klaar.

- Zo opeten, of met veggie of vleesworstjes naar believen. Wij gebruiken er geen wijn voor, toch vinden we het de lekkerste zuurkool die we kennen…

Recente blogposts

Alles weergeven
Opgelegde rode biet

at er precies allemaal in die bokaal zit, varieert van seizoen tot seizoen en van welke groenten ik op dat moment liggen heb, maar het...

 
 
 
Rode biet met appel en rozijnen

Rode bieten even stomen id stoomketel in wat water met e scheutje appelazijn / of eventueel gewoon gaarkoken. Laat afkoelen en snij in...

 
 
 
Chips van (rode) bieten

Ingrediënten: - 4 geschrobd en gespoelde rode bietjes - olijfolie - zeezout - peper - rozemarijn - tijm Bereiding: Door de biet op lage...

 
 
 

Opmerkingen


bottom of page