top of page

Courgettesoep met veel knoflook


Ingrediënten

- 4 halfgrote courgettes in stukjes gesneden (totaal 750gram).

- Schil overrijpe courgettes als je geen (licht)bittere nasmaak wil (voor de fijnproevers die graag courgettes schillen…, voor kleine courgettes mag de schil bij in de soep!)

- 1 liter kippenbouillon of groentenbouillon (of 1 liter water met bouillonblokjes zoals aangegeven op de bouillonblokjes)

- 10 teentjes knoflook fijngesneden

- 1 grote ui, fijngesneden

- 4 eetlepels boter of olijfolie

- 1 halve theelepel gemberpoeder

- peper en zout naar smaak

- indien gewenst: geraspte kaas (van wat je in huis hebt)


Bereiding

Deze courgettesoep smaakt zeer romig alhoewel geen room noch melk worden gebruikt. De romige smaak wordt gebracht door de knoflook: een geheel bolletje knoflookteentjes per kilogram courgette. Gekookte knoflook verliest zijn scherpe smaak tijdens het koken en heeft emulsifiërende eigenschappen, anders gezegd: het maakt de soep smeuïger. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat knoflook in geringe mate cholesterolverlagende en bloeddrukverlagende eigenschappen heeft.


- Doe de boter of de olijfolie in een grote pot en zet op een niet te hoog vuur.

- Doe de ui in de pot en laat een 10-tal minuten zweten tot de ui zacht en doorschijnend is. - Voeg de knoflook en courgettes toe en kook op een laag vuur tot de courgettes zacht zijn. - Voeg nu de kippenbouillon, zout, peper en gember toe en laat 45 minuten sudderen op een laag vuur. - Mix de courgettesoep met de mixer of laat afkoelen en pureer in een blender. Doe nooit te hete soep in een blender en vul de blender nooit meer dan half als je warme ingrediënten mixt. - Voeg indien nodig meer zout, peper of gember toe. - Rasp er indien gewenst wat kaas over en serveer.

968 weergaven

Comments


bottom of page