top of page

TOMAAT

Beschrijving

Tomaten zijn afkomstig uit de Andes, waar ze al geruime tijd door de Inca's werden gekweekt toen de Spanjaarden er rond 1500 arriveerden. De bladeren zijn giftig zoals de meeste soorten uit de nachtschadefamilie. Op het veld telen we een 30-tal verschillende soorten met allerlei kleuren, vormen en smaken! 

Hoe oogsten? 

Trek de tomaat niet van de struik, maar draai de tomaat naar boven zodat het steeltje vanzelf breekt. Indien ze niet vanzelf loskomt, kan je beter de steel doorknippen met een schaar in plaats van hard te trekken. Wandel voorzichtig tussen de rijen, zodat geen takken afbreken of onrijpe tomaten van de struik vallen. Tomaten komen soms heel makkelijk los als je er tegen komt. Pluk volledig rijpe tomaten. Welke tomaten zijn rijp? Als de tomaat wat zacht begint te worden en mooi gekleurd is, dan is ze rijp. Harde tomaten zijn meestal nog niet rijp. 
Pluk voorzichtig, zodat geen andere onrijpe tomaten afvallen. 

Hoe klaarmaken? 

Daar is geen verdere inspiratie voor nodig denk ik :) 

Ga terug naar de groentewijzer

> Bekijk onze recepten met tomaat

tomaat.jpg
bottom of page