SUIKERMAÏS
Grassenfamilie.
Heerlijk zoete maïs variëteiten.
Voedingswaarde / 100 gram gekookte maïskolf: energetische waarde 159 kcal, water 87 gram, eiwit 4,3 gram, koolhydraat 28,9 gram.
Hoe oogsten?
De kolf naar beneden draaien zodat die van de stam afbreekt.
De korrels worden in het zogenaamde melkrijpe stadium geoogst. Het optimale oogststadium wordt bereikt als de golfkwast donkerbruin verkleurd is, de korrels tot bijna bovenin de kol wormgeel van kleur en nog niet ingedeukt zijn maar zacht.
Hoe klaarmaken?
Verwijder vlak voor bereiding de buitenste schil van de maïskolven zodat ze zo lang mogelijk beschermd blijven. Verwijder vervolgens de zijdeachtige draden en snijd de stengel vlak bij de kolf af. Wassen is niet nodig. Stoom of kook ze kort, besprenkel met zout en echte boter en knaag dan de hele kolf af, heerlijk!
Of hou de kolf een beetje schuin en snij de maïskorrels van boven naar beneden af met een scherp mesje. Lekker in soepen en stoofpotten en salades, etc.
> Ga terug naar de groentewijzer
> Bekijk onze recepten met suikermaïs