PIMPERNEL
De kleine pimpernel behoort tot de rozenfamilie. Het is een overblijvend kruid van ongeveer 30 cm hoog. Een voordeel is dat het plantje de hele winter groen blijft zodat men het hele jaar door blaadjes kan oogsten. De bloeitijd is van mei tot in juli. De bladeren zijn ellipsvormig, getand, blauwgroen, in groepen van zes tot tien bladeren aan elke bladsteel gegroepeerd. De plant dient als waardeplant voor vlinders.
Hoe oogsten?
Blaadjes plukken.
Hoe klaarmaken?
Gebruik pimpernel altijd vers.
De blaadjes hebben een notig aroma en een verfijnde subtiele, komkommerachtige smaak. De fijngehakte blaadjes smaken voortreffelijk in tomaten-,aardappel- en komkommersalades. De delicate smaak is op zijn best in vinaigrettes en mayonaises. Strooi vlak voor het opdienen wat gesnipperde pimpernel over soepen, asperges en visschotels. Laat de blaadjes nooit meekoken, want dan verliest de pimpernel al zijn smaak.
Ook werden de blaadjes in wijn gebruikt om de wijn smakelijker te maken.
> Ga terug naar de groentewijzer