KORIANDER
Koriander is een van de oudste keukenkruiden door de mens gebruikt, het stond steeds vermeld in de Bijbel. Men maakt veel gebruik van dit keukenkruid in de Indiase, Griekse, Mexicaanse en Thaise keuken. Alle delen van de plant zijn eetbaar. De verse bladeren en de gedroogde zaden worden het meest gebruikt. Er is een groot verschil in smaak tussen de vruchten en bladeren van de plant.
Hoe oogsten?
Blaadjes plukken of oogsten op 3-tal cm.
Hoe klaarmaken?
Het blad wordt gebruikt in stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen. Vooral in de Oosterse en Zuid-Amerikaanse keuken maakt men er gretig gebruik van. Men dient het blad steeds vers te gebruiken want éénmaal gedroogd verliest het zijn aroma. Invriezen kan maar ten koste van de mooie groene kleur. De zaden hebben een licht pikant, anijsachtig aroma. Denken we hierbij aan ingemaakte augurken op azijn, in wildpasteien, koekjes (o.a. speculooskoeken), zelf in kaas. Ook gemalen is koriander een belangrijk ingrediënt van de curiemengeling "garammasala", dat we zeker terugvinden in de Indische keuken.
> Ga terug naar de groentewijzer