Kooktips

Gras-gevoerde runderen geven vlees van de allerbeste smaak! Het moet ook iets anders worden klaargemaakt.

Een belangrijk punt is om minder heet te bakken en iets minder lang. Gras-gevoerd vlees bevat meer proteine en minder verzadigd vet en het is daarom aangeraden minder heet te bakken. Dit geld voor alle soorten – steak, rosbief, hamburgers, etc.

Enkele tips voor ideale steaks:

  • Laat het vlees van de dag ervoor ontdooien in de frigo
  • Het vlees marineren zal het nog sappiger en malser maken (5-24u). Gebruik geen te sterke marinade om de smaak van het vlees niet te verbergen
  • Ideaal is om dan 1 uur op voorhand op kamertemperatuur te laten komen
  • Kruid nu eventueel met zout en peper indien u geen mariade gebruikte
  • Laat de pan middelheet worden en voeg dan 50/50 olijolie en echte hoeveboter toe
  • Bak elke kant 3-4 minuten. Verlaag de temperatuur dan sterk en laat nog eventueel 3-5 minuten zacht doorbakken afhankelijk van de dikte en van uw bakvoorkeur. Dit kan ook (beter) in een op 150°C voorverwarmde oven.
  • Laat het best niet heel sterk doorbakken worden, dan is het iets droger en taaier
  • Neem vlees weg van het vuur en laat het onder aluminium folie 5-6 min rusten. 100% gras-gevoerd vlees gaart nog een stukje verder na het bakken
  • Strooi eventueel nog een klein beetje fleur-de-sel of grofzout over de steak en…wat een fenomenale smaak!!