uitnodiging voor Halfoogst-feest op Hoeve het Blokhuis

Vanuit onze VZW Kruisbestuiving willen we jullie daarom uitnodigen om samen Halfoogst te vieren aan het groenteveld in de vorm van een potluck picknick. Een wat?? Potluck picknick dus. Dat is een fijn principe waarbij iedereen zelf iets meebrengt om te eten dat hij/zij zelf heeft gemaakt; liefst natuurlijk met producten van de boerderij ;-) Dat delen we dan allemaal op de grote tafel en iedereen neemt een beetje van wat hij het liefste heeft. Op die manier kan je veel nieuwe dingen proeven en leren kennen en leer je een hoop nieuwe recepten.
Breng dus allemaal (een niet te grote pot) van je favoriete creatie mee, samen met bord, bestek en drinkbeker. Eventueel een picknickdeken moesten er niet genoeg banken zijn.
Drank voorzien wij en kan je aan 1à1.5€ kopen ter voordele van onze VZW.

Recept Paksoi ovenschotel

Paksoi ovenschotel

500g aardappelen
500g gemengd gehakt
15g hoeveboter
2 uien
1 knoflookteentje
500g paksoi
zout
peper
2 theelepels kerriepoeder
100g geraspte kaas
________________________________________

Bereidingswijze :

Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes en kook ze in een pan met een beetje water en zout. Laat ze uitlekken. Pel de ui en het knoflookteentje en snipper deze. Maak de paksoi schoon en snijd ze in reepjes. Verhit de boter in een pan en bak hierin het gehakt rul. Voeg dan de ui, knoflook, zout, peper en kerriepoeder toe en bak dit een paar minuten. Voeg dan de paksoi toe en bak dit enkele minuten mee. Vet een ovenschaal in en schep hierin het gehakt-paksoi mengsel en verdeel de aardappelschijfjes hierover. Bestrooi de schotel met geraspte kaas en zet deze 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

info moment ivm groente- en vleespakketten

Zaterdag 08/03/2014

Vzw Kruisbestuiving organiseert samen met CSA-hoeve Het Blokhuis een info moment ivm  groenten zelfoogst, groente- en vleespakketten

Wanneer: zaterdag 8 maart 2014 14.00-16.00
Inkom: gratis

Inschrijving:

hoevehetblokhuis@gmail.com
Waar: Parochiezaal Schulen. De parochiezaal ligt op de speelplaats van de basisschool in Schulen, Kerkstraat 19, 3540 Herk-de-Stad.

 

De bijdrage van de bijen en de bio-energetische voedingsleer aan onze gezondheid

25/01/2014
Vzw Kruisbestuiving organiseert samen met de Bijenfamililie op 25/01/2014 een interactieve lezing:
De bijdrage van de bijen en de bio-energetische voedingsleer aan onze gezondheid
 
Bijen… iedereen ziet ze komen en gaan… van bloesems naar bloemen van bomen naar planten van… Wat ze meenemen verwerken ze thuis in het donkere tot honing, was, brij, propolis, ….
Dat doen ze niet enkel en alleen om er zelf van te overleven, wij (over)leven ervan mee!!
We denken eerst en vooral aan hun krachtige manier van bestuiving die zorgt voor de diversiteit binnen onze natuur waardoor het leven hier op aarde mogelijk is.Ten tweede willen we samen kijken naar de geneeskrachtige werking van hun ‘producten’. Honing, bijenwas, stuifmeelkorrels, propolis, koninginebrij, enz. kunnen gebruikt worden ten voordele van onze gezondheid.Tenslotte leggen we de link tussen bijen en de ‘bio-energetische voedingsleer’.
WELKOM op deze interactieve lezing namens de bijenfamilie!
Breng vrijblijvend mee : een klein hapje waar honing in zit, zelf gemaakt/zelf gekocht, dit wordt gedeeld tijdens de pauze.
Wanneer: 25 januari 2014 van 13.30 tot 17:00
Inkom: 7 euro

Inschrijving:

bijenfamilie@hotmail.com voor 24 januari 2014
Meer info: bijenfamilie@hotmail.com
Waar: Herkkanthoeve – Gasterbosstraat 4 – 3540 Herk-de-Stad – 3540 Herk-de-Stad

 

Hoeve het Blokhuis zoekt helpende handen

Tijd om de mouwen op te stropen!

feest

Hallo allemaal!

We gaan nu echt het Comminity gedeelte van Community Supported Agriculture naar boven halen, met andere woorden, we vragen al onze leden en symphatisanten, jullie dus, om ons een handje te komen helpen bij enkele van onze activiteiten. Er staat veel op het programma de komende maanden en we gaan de CSA enkel maar klaar krijgen met de belangrijke hulp van onze leden en symphatisanten. Dit zijn de activiteiten waar we wat hulp kunnen gebruiken:

  • zondag 20 oktober houden we ons officieel openingsfeest – samen met een grote Angus-BBQ en veel leuke activiteiten. (uitnodiging volgt binnenkort). We hebben zowel op zaterdag 19/10, zondag 20/10 als maandag 21/10 vrijwilligers nodig om te helpen bij allerlei dingen. Opbouw van tenten, afbraak, afwas, kinderbegeleiding, etc. Vooral op zondag 20/10 hebben we een 20-tal mensen nodig. Zaterdag en maandag een 10-tal.
  • zondag 8/09, zondag 22/09 en zaterdag 28/09: met de fiets foldertjes in bussen gaan steken met de aankondiging van ons openingsfeest. We doen voornamelijk de gemeenten Herk-de-Stad, Lummen en Hasselt. Indien het lukt ook Halen, Alken en Zonhoven. Voor elke dag hebben we een 5-6-tal mensen nodig (met een fiets – goed voor de conditie!)
  • Afhaalpunten: we zijn op zoek naar afhaalpunten waar leden van de CSA hun groentepakket kunnen oppikken, voor mensen die verder van de boederij wonen. Zo hebben we al een afhaalpunt in centrum Hasselt. We zoeken verder nog naar een afhaalpunt in Zohoven/Houthalen, in Lummen/Genenbos/Beringen, in Halen/Geetbets en in Alken/Sint-Lambrechts-Herk. Een afhaalpunt is gewoon een plaats bij iemand thuis (garage ofzo) of in een winkel of op een school, boerderij, het kan vanalles zijn. Ergens waar de leden hun pakketje kunnen oppikken. We hebben hiervoor ongeveer een 4m² nodig, waar de groentepakketten gedurende 3 uur per week kunnen staan. De eigenaar heeft hier normaal nooit werk aan, wij zorgen dat alles klaarstaat en opgeruimd wordt. Het is gewoon een (overdekte) plaats die we zoeken die toegangkelijk is gedurende 3 uur per week.

Indien je een idee hebt voor een afhaalpunt in een van deze plekken, laat het ons zeker weten.

Als je kan/wil komen helpen bij één van deze activiteiten, geef dan maar een seintje. We willen heel graag zo veel mogelijk samen doen en iedereen betrekken bij de verschillende activiteiten van de CSA. We maken er telkens een leuk samenzijn van!

Alvast bedankt en kijk uit naar de uitnodiging voor ons openingsfeest op 20/10!

De Blokhuis-boeren

De lente is er – eindelijk!

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk lijkt de lente door te breken. De dieren hadden het nodig, ze snakten naar vers gras. Kijk ze maar eens grazen en scharrelen:

IMG_0195IMG_0211

Volgende week starten we ook met de natuurbegrazing in natuurgebied het Schulens Broek.

Ik ben blij dat er ondertussen veel interesse is voor onze rundvlees-pakketten. Bedankt voor alle positieve reacties! Voor de eerste afhaaldagen zijn we uitverkocht. Voor de afhaaldag van 12/06 hebben we nog een aantal pakketten beschikbaar voor wie nog wil bestellen.

We zijn ook volop aan het werken om ons educatief luik op de boerderij vorm te geven. Kim Garzon is onze nieuwe educatieve coordinator (welkom Kim!) en helpt ons om vzw Kruisbestuiving uit de grond te stampen. Lees er meer over elders op onze website.

Tot binnekort – De boeren van Hoeve Het Blokhuis

 

Waarom is vlees van gras-gevoerde dieren nu zo gezond??

Runderen zouden eigenlijk alleen maar gras (en gras-kruiden) mogen eten. Maar ook andere dieren, zoals kippen en konijnen etc zouden als dieet voornamelijk gras moeten hebben, omdat dit grote gezondheidsvoordelen geeft. Daar is nog maar de laatste 10-15 jaar onderzoek naar gedaan, maar dat onderzoek brengt telkens weer grote voordelen naar voren: veel meer vitamines en mineralen in het vlees, veel meer omega-3 en veel meer CLA. CLA? Wat is CLA? Klik eens op onderstaande link om een onderzoek van Universiteit Gent te lezen hierover:

http://www.nice-info.be/benl/assets_db/ITEMSKEYWORDS2/items/documents/01cla0904.pdf

 Vooral de laatste 5 jaar krijgt het onderzoek naar CLA veel aandacht, je vindt er veel van terug op internet (wel vooral engelstalig), en de percentages van CLA in gras-gevoerde dieren zijn veel hoger dan dieren die weinig of geen gras krijgen.

 

Tot binnekort,

de Hoeve het Blokhuis-boeren